Potrivit Legii Autostrăzilor, înainte ca un vehicul să poată fi pus în circulație, acesta trebuie să fie înmatriculat, lucru care trebuie făcut de către proprietar, reprezentant sau deținător autorizat să folosească vehiculul.

Inmatricularea in Romania

Întrucât în România înmatricularea mașinii nu este conform seriei de șasiu ca în alte țări europene, ci noțională, se face de fiecare dată când se schimbă proprietarul. Pentru a putea finaliza procesul cu ușurință și fără probleme, proprietarii și șoferii de mașini trebuie să știe ce pași trebuie urmați pentru înmatriculare, ce documente au nevoie și riscurile cu care se confruntă în cazul nerespectării reglementărilor privind înmatricularea autovehiculelor.

In cazul in care proprietarul merge la DRPCIV sa inmatriculeze autovehiculul, nu are nicio importanta daca masina este noua sau daca esti cumparata la mana a doua, obligatia de a o inmatricula ramane in vigoare. In urma inmatricularii, proprietarul autovehiculului i se va elibera certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare pe care acesta le solicita. Totodata, transcrierea masinii se va consemna in certificatul de inmatriculare, dar si in cartea de identitate a masinii.

Care este diferenta dintre certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehicului?

Certificatul de înmatriculare este un document pe care poliția vă va cere să îl furnizați în timpul unui control și conține informații legate de înmatriculare: numărul de înmatriculare, data primei înmatriculări în România, datele tehnice ale mașinii și data înmatriculării. Inspecția tehnică periodică expiră.

O carte de identitate a vehiculului este un document care atestă dreptul de proprietate asupra unui autoturism/dubă/remorcă și conține datele tehnice ale mașinii, datele de identificare și detaliile proprietarului vehiculului. Acest document nu se modifică la vânzarea mașinii, ci este transferat de fiecare dată când vehiculul este înmatriculat unui nou proprietar.

Masini second hand

In cazul in care masina este cumparata la mana a doua, datele referitoare la noul proprietar se vor inscrie in baza de date nationala care se ocupa cu evidenta permiselor de conducere si cu vehiculele inmatriculate, baza de date care tine de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sau DRPCIV. Totodata, calitatea de titular al inmatricularii al fostului proprietar va inceta. Acest lucru este datoria noului proprietar, cererea trebuind sa fie facuta la cel mult 90 de zile de la data dobandirii proprietatii asupra vehiculului de noul proprietar.

Care sunt pasii de urmat si documentele necesare pentru inmatriculare?

Ordinul MAI nr. 1501 din 2006 este documentul oficial care contine toate detaliile privind procedura de inmatriculare, inregistrare, radiere si eliberare a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

In vederea inmatricularii unui vehicul in Romania, documentele de care aveti nevoie difera in functie de mai multi factori: tara de provenienta a masinii, daca sunteti primul proprietar sau nu si daca proprietarul este persoana fizica sau persoana juridica.

A. Vehiculul este cumparat din Romania sau dintr-un stat al Uniunii Europene
In acest caz, aveti nevoie de urmatoarele documente:

    • Cererea solicitantului, asa cum este prevazul in anexa la Ordinul numarul 1501/2006.
    • O cerere inmatriculare auto 2020 (model completat).
    • Fisa de inmatriculare a vehiculului, completata cu datele proprietarului si vizata de organul fiscal al autoritatilor locale (Viza trebuie pusa de catre primaria de care apartineti sau de care apartine compania pe care o reprezentati).
    • O fisa inmatriculare auto 2020 puteti descarca
    • Cartea de identitate a vehicului, in original si in copie. In cazul unui vehicul achizitionat dintr-un stat al Uniunii Europene, va recomandam sa aveti la dumneavoastra atat cartea de identitate a vehicului din Romania, cat si cea din UE, in original si in copie.
    • Documentul care sa ateste dreptul de proprietate asupra vehicului, in formatul prevazut de lege, in original si in copie. Este vorba de actele de vanzare-cumparare (contract sau factura).
    • Actul de identitate al solicitantului (buletin de identitate, carte de identitate), in original si in copie.
    • Documentul care atesta efectuarea Inspectiei Tehnice Periodice, valabil la data solicitarii de inmatriculare. Exceptie de la obligatia de a prezenta acest document fac autovehiculele si remorcile noi.
    • Copia politei de asigurare de raspundere civila auto (RCA), pe numele proprietarului vehiculului si valabil la data solicitarii de inmatriculare. De mentionat este faptul ca nu exista o perioada minima obligatorie de valabilitate a asigurarii RCA, ci doar ca trebuie sa fie valabila in data in care se face inmatricularea.
    • Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare (talon auto), care poate diferi de la caz la caz. Puteti efectua aceasta plata la casieria ANAF in orasul sau resedinta de judet de care apartineti sau la Posta Romana, cu mentiunea ca in cazul in care platiti la posta, veti fi taxat cativa lei in plus. Acest lucru costa 37 de lei, in cazul in care platiti la Finante.
    • Dovada platii contravalorii placutelor cu numar de inmatriculare. Aceasta plata poate fi efectuata in momentul in care depuneti actele la ghiseul de inmatriculari al DRPCIV. Costul este de ±40 lei sau 85 lei in cazul numarelor preferentiale.
    • Certificatul de autenticitate, eliberat de Registrul Auto Roman. Exceptie fac vehiculele noi, cele istorice si cele destinate competitiilor sportive.
    • Procura speciala, daca este cazul.

Atentie! Masini aduse pe platforma

Chiar daca am mentionat acest lucru la punctul 2, aveti grija sa prezentati si documentul de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, atat in original si in copie, dar si placutele de inmatriculare.
In cazul in care masina a fost adusa pe platforma sau nu mai aveti placutele de inmatriculare eliberare de autoritatile straine, aveti nevoie si de o declaratie care sa mentioneze acest lucru.

In atentia persoanelor juridice

In cazul inmatricularii unui vehicul apartinand unei persoane juridice, veti avea obligatia sa prezentati si o copie a Cerficatului de Inregistrare Fiscala (CIF), cunoscut si sub numele de Cod Fiscal, CUI (Certificat Unic de Inregistrare).

Totodata, daca firma este platitoare de TVA, trebuie sa prezentati si o copie a Certificatului de inregistrare in scopuri de TVA.

B. Vehiculul este cumparat dintr-un stat din afara Uniunii Europene
In acest caz, pe langa documentele mentionate anterior la punctul A, persoana care solicita inmatricularea sa prezinte si dovada efectuarii formalitatilor vamale. Aceste formalitati de care este vorba sunt cele de import definitiv si temporar, asa cum prevede legea in vigoare. Dovada efectuarii acestor formalitati trebuie sa fie prezentata in original si in copie legalizata a acesteia.

Important! Este obligatoriu sa prezentati documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, impreuna cu placutele cu numarul de inmatriculare,

Ce riscuri pot aparea daca nu se respecta normele privind inmatricularea vehiculului?

Riscurile la care va expuneti daca nu respectati normele de inmatriculare sunt diverse si pot fi:

  • Amenda intre 580 si 725 de lei in cazul in care nu indepliniti obligatia de a solicita autoritatilor in termenul prevazut de lege eliberarea unui nou certificat de inmatriculare sau in cazul in care acestea nu mai corespund din punct de vedere al formei si continutului celor in vigoare sau daca au fost declarate pierdute, deteriorate sau furate.
  • Amenda intre 870 si 1160 de lei in cazul in care nu indepliniti obligatia de a preschimba certificatul de inmatriculare sau de a inregistra vehiculul, tractorul agricol sau forestier sau remorca cu una, doua sau mai multe axe in cazurile prevazute de legea in vigoare.
  • Amenda intre 1305 si 2900 de lei in cazul in care conduceti un vehicul cu dreptul de inmatriculare suspendat, spre exemplu atunci cand Inspectia Tehnica Periodica sau polita de asigurare obligatorie nu mai este valabila.Exista si alte sanctiuni pentru alte fapte cu privire la inmatriculare sau nerespectarea regimului juridic privind inmatricularea, acestea de mai sus fiind doar cateva exemple.

Nota:
Acest articol are rol informativ are scopul de a ajuta persoanele interesate in a-si inmatricula vehiculul in Romania in 2020. Smart Service Barlad nu este raspunzator in caz de erori sau omisiuni ale informatiilor prezente in acest articol. De asemenea, Smart Service Barlad nu poate fi tinut raspunzator pentru acuratetea, erorile, actualizarea si disponibilitatea informatiilor existente in acest articol sau pentru orice decizie facuta pe baza informatiilor continute de acest articol sau de folosirea informatiilor din articol de catre o parte terta.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati documentatia pusa la dispozitia dumneavoastra de catre organele acreditate, respectiv de catre Directia de Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule. Informatii actualizate puteti gasi pe pagina oficiala DRPCIV si in sectiunea de Documente necesare pentru inmatriculari a DRPCIV.

Despre noi

Specializarea noastra este in servicii ce tin de evacuarea masinii precum sudura tobe, inlocuire racord flexibil si reparatii ale sistemului de esapament.

Davyo Auto Shop oferă cu mândrie din anul 2014, o manoperă de calitate in sudura tobe, servicii de reparatii tobe și de sudura racord flexibil pentru masina dumneavoastra.

Servicii prestate:

mecanica auto in sectorul 6
inlocuire filtre si ulei motor
inlocuire elemente de articulatie
inlocuire kit distributie
diagnoza auto
instalatii GPL in sectorul 6
revizii GPL in sector 6
inlocuire vaporizator GPL

sudura tobe in sectorul 6
reparatii tobe de esapament sector 6
sudura racord flexibil
inlocuire toba esapament (finala, intermediara)
inlocuire colier esapament
inlocuire catalizator auto
inlocuire filtru de particule ( dpf )
incarcare instalatie cu freon

Service Auto Autorizat RAR pentru inlocuire sisteme catalitice (catalizator, filtru de particule)
NU TOATE ATELIERELE AU AUTORIZATIE PENTRU A PUTEA INLOCUI SISTEME CATALITICE

evacuare custom, inlocuire catalizator, sudura racord flexibil, montaj toba, racord flexibil, reparatie toba sector 6, reparatii tobe, sudura racord flexibil, sudura toba, sudura tobe, sudura tobe sector 6, Tips, toba esapament, toba finala, toba intermediara, evacuari custom, evacuari inox, reparatii tobe esapament, inlocuire racord flexibil, mecanica auto

mecanica auto bucuresti, sudura tobe esapament sector 6, inlocuire kit distributie, inlocuire racord flexibil, sistem evacuare custom, sudura tobe, reparatii tobe, sudura tobe esapament, sudura tobe sectorul 6, evacuari inox, evacuari custom, sudura tobe bragadiru, sudura tobe sector 5, evacuare custom, evacuare custom inox, evacuari custom inox, downpipe, catback, catless downpipe, catted downpipe, toba inox, toba sport, evacuare sport